Meest recente 5 inzendingen

  • Schrijven is kijken
  • Onder tijdsdruk tot schrijven komen
  • Racend terreur
  • Tem de criticus!
  • Woordenkracht

Geen nieuwe opmerkingen

  • Geen opmerkingen

10.01.2020

Schrijven is kijken

Schrijven heeft veel te maken met kijken. En hóe je naar de wereld om je heen kijkt heeft weer veel te maken met de openheid van je geest. Een vrije blik biedt ruimte voor een breed perspectief. Ik zie het als schrijfdocent dan ook als mijn missie om de geesten van de deelnemers aan mijn schrijfcursussen en workshops los te masseren. Niet voor niets is mijn professionele lijfspreuk:

“Schrijfcreaties beginnen met een druppel inkt op papier van waaruit letters woorden vormen als ze de vloeiende beweging van een vrije geest naar buiten volgen”

Tijdens mijn lessen zie ik regelmatig deurtjes opengaan in het hoofd van cursisten. Dat gaat ongeveer als volgt: na de introductie van het schrijfonderwerp zie ik fronsende voorhoofden en vragende ogen. Op dat moment daalt het onderwerp in. Vervolgens maken de hersenen een draaiende beweging en is de ‘massage’ van het creatieve brein begonnen. Niet veel later verschuiven de fronsen naar opgekrulde mondhoeken en beginnen de ogen te sprankelen. Ik zie nog net geen lampje ontbranden boven hun hoofd. Door de associatieve oefeningen en schrijfmethodieken die ik inzet, gaan de pennen los op papier. Als de eerste ontlading is verankerd op papier kan het feest echt beginnen. Ze zijn toe aan de schrijfopdracht. Na de introductie hiervan gaan de schrijvers driftig aan de slag. Het maakt niet uit wat ik vraag. Proza, poëzie, iets autobiografisch, er ontstaat altijd een schrijfcreatie waarvan ze achteraf zeggen: ‘ik ben zo verbaasd dat ík dit heb geschreven’.
Technieken als het activeren van zintuigen, een beroep doen op het divergerend denken waarbij bekende beelden omgezet worden in nieuwe mogelijkheden spelen in dit proces een grote rol. Een veilige omgeving creëren waar bestaande spel- en grammaticaregels losgelaten worden en er volop plezier en ruimte ontstaat om te schrijven zoals jij dat graag wilt, zijn van essentiële waarde voor het activeren van het creatieve brein. De uitdrukking:  ‘eerst het verhaal dan de taal’ (Taaldrukkers) is voor iedere creërende schrijver een zeer bevrijdende aanpak en is houdbaar van 0 tot 106 jaar.

Marjan - 10:10 @ Schrijven en Creativiteit | Een opmerking toevoegen