Schrijfcreaties

van inspiratie naar creatie


Meest recente 5 inzendingen

  • Schrijven is kijken
  • Onder tijdsdruk tot schrijven komen
  • Racend terreur
  • Tem de criticus!
  • Woordenkracht

Geen nieuwe opmerkingen

  • Geen opmerkingen

08.09.2019

Onder tijdsdruk tot schrijven komen

Als docent creatief schrijven wordt mij weleens door cursisten gevraagd om iets van mijn eigen schrijfcreaties te delen. Soms doe ik daarom mee met een schrijfopdracht en deel mijn tekst die ik onder dezelfde voorwaarden schrijf als mijn cursisten. Dus onder tijdsdruk en met het materiaal wat er op dat moment voorhanden is. Ik merk dan dat het relativerend werkt dat ook de juf meer tijd nodig heeft om tot kwalitatief werk te komen.
Schrijven kost tijd. Wat we in de lessen doen is een aanzet maken tot de echte schrijfcreatie. De focus ligt op het verzamelen van inspiratie, een invalshoek bepalen en dit in grote lijnen uitwerken waarbij met verschillende schrijftechnieken geoefend wordt. Veel experimenteren dus. De schrijfspier heeft nu eenmaal veel training nodig om tot een eigen ‘geluid’ te komen. Natuurlijk ontstaat tijdens de les wel eens een ‘one hit creatie’, een tekst die meteen staat, waarin alles klopt en die precies de juiste snaar raakt. Maar meestal ontvouwt de echte parel zich pas na een intensief herschrijfproces van schaven, schrappen en herschrijven. En dit lukt nu eenmaal het beste in je eigen tijd en ruimte, zonder druk en door je schrijfsel zo nu en dan weg te leggen en weer op te pakken.
Toch is die tijdsdruk in de schrijflessen heel functioneel. Door het korte tijdsbestek krijgt je interne criticus geen kans om je denken te blokkeren. Omdat je snel moet produceren moet je wel vertrouwen op je eerste invallen. En laten dat nou de ideeën zijn die het meest origineel zijn, niet gekaderd, en daardoor veel inspirerend materiaal kunnen opleveren om op door te borduren.
Net als de deelnemers aan mijn cursussen en het Schrijfcafé voel ik enige schroom om mijn teksten met de buitenwereld te delen. Het is een inkijk in mijn persoonlijke binnenkant waar onzekerheid huist en waar ik dus kwetsbaar ben. Toch doe ik het als ik het gevoel heb dat mijn woorden precies raken wat ik bedoel. Zoals in dit gedicht dat ik schreef op het thema ‘nacht’. 
 
Choreografie van het inslapen

Het lijf legt zich neer. Adem daalt
in zacht deinende golven
zinkt weg met de klanken van de dag.
Aan de horizon een niemandsland waar
 
gedachten dwalend dansen. In chaos
scheren ze langs elkaar tot in hoeken
verre verdwijnpunten van de geest.
Zwermend als een schare spreeuwen
 
zoekend naar een rustplaats.
Een plek om stilaan neer te strijken
in het sluimerende zwart
zwaar te worden als de nacht.
 
 
                                                           September 2019©MH

Marjan - 10:22 @ Schrijven en Creativiteit | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own commentsE-mail