Schrijfcreaties

van inspiratie naar creatie


Meest recente 5 inzendingen

 • Schrijven is kijken
 • Onder tijdsdruk tot schrijven komen
 • Racend terreur
 • Tem de criticus!
 • Woordenkracht

Geen nieuwe opmerkingen

 • Geen opmerkingen

04.02.2018

Woordenkracht

Woorden. Ze worden steeds belangrijker. Zeker als je bedenkt dat we meer en meer communiceren via Whatsapp, Twitter, Facebook, Instagram… noem maar op. Bedenk maar eens hoe vaak je contact opneemt met een vriend of vriendin via Whatsapp in plaats van de telefoon te pakken of face-to-face af te spreken. En hoe vaak wordt er # niet getwittert? Politici twitteren er lustig op los, maar ook nieuws wordt razendsnel verspreid via Twitter en Facebook. Dan heb ik het nog niet over de MENINGEN die iedereen denkt te moeten ventileren op Social Media. Meningen, niet altijd onderbouwd, laat staan met enige betrokkenheid geformuleerd.

Met andere woorden, we gebruiken ze steeds meer: woorden. Op zichzelf staande woorden, zonder non-verbale context. Woorden die zichzelf moeten redden, die alles in zich moeten dragen om de boodschap op de juiste manier over te laten komen. Woorden met veel slagkracht dus. Ze kunnen een vernietigende impact hebben met levenslange garantie of voor eeuwige roem zorgen. Zo kun je onaangenaam verrast worden als je tijdens een sollicitatiegesprek geconfronteerd wordt met een heel fout bericht wat je vijf jaar geleden op facebook hebt geplaatst. Hoe was het ook al weer? Wie schrijft die blijft.

Hoe belangrijk is het dan om onze woorden te wegen? Een twitterbericht bestond tot november 2017 uit maximaal 140 tekens. Dit aantal is verruimd naar 280 tekens omdat Twitter het gebruikersaantal zag afnemen. 280 tekens, dat zijn vier regels tekst. Om precies te zijn: deze alinea

Nogal belangrijk dus. In mijn schrijfcursussen experimenteren we met woorden. We wegen ze regelmatig op een goudschaaltje. We schrappen ze, gooien ze om en schaven wat af. We verzinnen woorden, nieuwe betekenissen voor oude woorden. We rijgen mooie, impactvolle woordenslingers tot boeiende verhalen en gloedvolle gedichten. We geven ze weloverwogen slagkracht!

Door bewust met woorden bezig te zijn, plant je zaadjes in je hoofd. Als je goed voor deze zaadjes zorgt, door bijvoorbeeld regelmatig te schrijven en te lezen, dan groeien daar mooie, betekenisvolle woorden uit. Woorden die er toe doen. Woorden die ook zonder non-verbale ondersteuning, het gewenste effect hebben. Gewogen woorden waar over nagedacht is.

Daarom wens ik iedereen een fijne schrijfcursus toe. Al was het alleen maar om eens stil te staan bij het oneindige en vooral tijdloze krachtenveld van een woord.

Marjan - 11:21 @ Schrijven en Creativiteit | 1 opmerking

 1. Tommy Brekeboer

  15.01.2019

  Bedankt voor jouw goed onderbouwde wens. Dit is een van de hoofdredenen waarom ik jouw cursus Creatief Schrijven wil volgen!

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own commentsE-mail