Schrijfcreaties

van inspiratie naar creatie


Meest recente 5 inzendingen

 • Schrijven is kijken
 • Onder tijdsdruk tot schrijven komen
 • Racend terreur
 • Tem de criticus!
 • Woordenkracht

Geen nieuwe opmerkingen

 • Geen opmerkingen

06.11.2018

Racend terreur

Racend terreur
 
Als een zwerm bijen racen ze over het fietspad, zij aan zij, van berm tot berm. Met de lage insectenstand zou een imker ervan in vervoering raken. Mannen, in alle soorten en maten. Dik, lang, dun, kort, met of zonder enige vorm van hersenactiviteit, linksgericht of rechts dragend. De bulderende types voorop, de ingetogen, wat meer zelfbewuste man in het midden of achteraan. Zo nu en dan verontschuldigend glimlachend, als poging tot enig herstel in de sociale omgang met andere fietspadgebruikers. Niets of niemand wordt gespaard, kinderwagens belanden in de berm, scootmobiels in de sloot en wandelaars tuimelen van het talud in het prikkeldraad.  En dan hebben we het nog niet over ruiters en paarden. Die horen natuurlijk helemaal niet op een fietspad, dus weg met deze hinderlijke verschijnselen. De heren sjezen door, gebroederlijk zingend: ‘maak plaats, maak plaats, maak plaats…’
Als het hierbij zou blijven zou dit nog enige vorm van sympathie op kunnen wekken. Ware het niet dat dit lied, zodra iemand niet snel genoeg wijkt volgens de heren in de kopgroep, onmiddellijk onderbroken wordt door het refrein, dat uit een kanonnade van scheldwoorden bestaat. Kennelijk werkt dit effectiever, de heren hebben er ervaring mee, dat is duidelijk. Soms, en in een mannelijke wielergroep komt dit helaas niet zo vaak voor, valt er nog een glimpje op te vangen van enig menselijk contact met andere weggebruikers. Zoals laatst, mijn man en ik fietsen op een dubbel fietspad. Zo’n fietspad met twee weghelften waardoor je naast elkaar kunt blijven fietsen bij tegemoetkomend verkeer. In de verte komt een peloton gekleurde wielrenners ons tegemoet. Ze gebruiken beide helften van het fietspad omdat ze allemaal met drie, en daarachter zelfs met vier, naast elkaar fietsen. Uit voorzorg gaan mijn man en ik achter elkaar fietsen, mijn man positioneert zich op het midden van onze helft om aan te geven dat hij verwacht dat de tegemoetkomende sportievelingen zich zullen groeperen naar twee aan twee om binnen de middenstreep te blijven op hun eigen helft.  Een misvatting, de ruimte die ontstaat geeft geen enkele aanleiding voor enig sociaal weggedrag. Rakelings scheren ze langs mijn man, waarbij een wolk van scheldwoorden fluitend langs onze oren suist. Ergens achteraan roept een lange, slungelige man al slissent: ’wij zijn met z’n zessen hoor!’ Zo van: dan begrijp je het wel hè, dat wij zo doen. Verbaasd kijken wij elkaar aan. Als we door fietsen discussiëren wij over dit bizarre groepsgedrag dat voornamelijk bij racefietsende mannen ontstaat. Wat zou er gebeuren in de hersenen als er meer dan drie mannen op een racefiets stappen. Zouden er door het harde trappen op de pedalen stofjes vrijkomen in de hersenen die het agressiecentrum activeren? Of zou het komen door buikdruk. Menig wielrennende man, voornamelijk degene die zich laat sponsoren door de plaatselijke kroeg of als dit niet lukt via de altijd genereuze website www.hangbuikzwijntjes.nl heeft de stang van de fiets nodig om zijn buik te ondersteunen. Wellicht dat er door deze druk iets verandert in de stofwisseling waardoor de neiging tot egocentrische agressie toeneemt. Wie zal het zeggen. Het lijkt me een onderzoek waard. Niet alleen neemt het aantal fietsongelukken schrikbarend toe ook meldingen van agressie en vechtpartijen op het fietspad. Heel Holland fietst, het is tijd voor een actie van Sire!

Marjan - 14:37 @ Persoonlijk | 1 opmerking

 1. Tommy Brekeboer

  15.01.2019

  Je hebt gelijk voor wat betreft het fietsgeweld dat beginnende racefietsers vertonen op de openbare fietspaden van Nederland. Zelf heb ik een aantal jaar in Baarn gewoond en heb me soms mateloos geërgerd aan hetgeen wat jij beschrijft, te weten de aanzwermende racefietsterroristen. Wanneer ik langs de rand van het Roosterbos mijn hond Yoep uitliet moest ik voor twee opletten. Vooral in het voorjaar. Yoep let niet op. Dat doet ie nooit. Hij kan het niet eens. Daarom moest ik ook voor hem opletten anders zou hij nooit het einde van die lente niet hebben gehaald.
  Ik denk zelf dat het iets genuanceerder ligt dan wat jij over het asociale fietsgedrag in jouw bloc schrijft . Uiteraard is dat zo en ook logisch want in een bloc ga je niet uitgebreid schrijven over hoeveel verschillende ‘bijensoorten’ er zijn die gebruikmaken van de Nederlandse fietsroutes die overigens schitterend beschreven zijn in menig boek voor de fietsliefhebber.
  De heren die besloten hebben om hun overgewicht groepsgewijs te bestrijden met zich het snot voor de ogen te trappen vormen inderdaad het gevaar voor iedere andere fietspadgebruiker. Echter, ik denk niet dat de hierbij vrijkomende dopamine of hun testosteronoverschot de reden is voor dit gedrag. Het is voor mij het excuus voor hun grote fietsonhandigheid gelijk het gefluit in een donkere gang dat angst voor spoken moet onderdrukken.
  Ik zie je graag op 18 januari op de eerste cursusdag van het creatief schrijven.

  Groet,

  Tommy Brekeboer

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own commentsE-mail